Doelstellingen

Doelstelling 2: Groen en water onderhouden conform de afgesproken beeldkwaliteit. Waar mogelijk zetten we de beschikbare middelen in om een hogere beeldkwaliteit te bereiken

Doelstelling 2

Groen en water onderhouden conform de afgesproken beeldkwaliteit. Waar mogelijk zetten we de beschikbare middelen in om een hogere beeldkwaliteit te bereiken.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

2.1

% groen en water dat voldoet aan de beeldkwaliteitsnorm*

Adviesbureau**

X***

99%

99%

98%

99%

* Beeldkwaliteitsnormen groen en water: groen in centrum niveau A/B, overige gebieden niveau C (bijzonderheden: graslengte binnen de bebouwde kom max. 15 cm; drijfvuil in water in centrum niveau A, overige gebieden niveau B).
** Sinds 2015 wordt de beeldkwaliteit in de zomermaanden gemonitord door een extern bureau. Gemeten worden: graslengte, kale plekken (in beplanting en hagen ), snoeibeeld  (van bodembedekkers en hagen) en drijfvuil.
*** Met betrekking tot 2017 zijn geen gegevens beschikbaar. Zie collegebrief 13-2-2018 over stand van zaken rapport monitoring beeldkwaliteit openbare ruimte.

Betrokkenheid verbonden partijen
Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • De water en groenvoorzieningen zijn onderhouden conform het door de raad vastgestelde beeldkwaliteitskader. Er is goed toezicht gehouden op het werk van de groenaannemers
  • De leefomgeving is op verschillende plekken vergroend door middel van ontstening.
  • In 2020 zijn 141 bomen herplant (inboet-bomen) die waren uitgevallen door een combinatie van droogte en slechte conditie.
  • Bij de aanplant van bomen zijn de groeiplaatsen zo uitgevoerd dat een duurzame groei met een goede wortelontwikkeling blijvend mogelijk is (conform BIOR).
  • Bij de aanplant van bomen houden we rekening met uitgangspunt voor biodiversiteit (opgenomen in het bomenbeleid) dat het bomenbestand in 2027 voldoet aan de 10 - 20 - 30 regel. Dat wil zeggen maximaal 10% van dezelfde soort, maximaal 20% van het zelfde geslacht en maximaal 30% van dezelfde familie. Op de lange termijn (uiterlijk 2037) streven naar realisatie van de verhouding 7 - 15 - 30.
  • Risicobomen die niet veilig zijn te handhaven zijn verwijderd evenals diverse overtollige en vaak overlast gevende bomen. Verwijderen risicobomen gebeurt elk kwartaal op basis van de VTA gegevens uit Digitree.
  • Nabij de Rietdijk zijn natuurvriendelijke oevers aangebracht die de oude houten beschoeiing vervangen. Dit betekent enerzijds een investering, maar ook dat er op lange termijn geen onderhoud en/of vervanging meer nodig is aan beschoeiingen.

Ook zijn de oevers van de watergangen op de Hoofdveste natuurvriendelijk gemaakt. Hierdoor komt er een uitbreiding van de natuurvriendelijke oevers van binnen de Rondweg naar erbuiten. Het uitbreiden van de natuurvriendelijke oevers moet vooral een gunstig effect hebben op de stand van amfibieën en vissen, maar ook van andere dier- en plantensoorten. Die laatsten kunnen de oevers als migratieroute gebruiken door de stedelijke omgeving.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

2.1

3

In totaal 6 nieuwe bloemrijke graslanden aangelegd met een totale grootte van ruim 8.500 m². En we gaan door!

Aanleg van minimaal twee nieuwe bloemenweides.

2.2

1

In 2020 is wel een plan van aanpak gemaakt voor wortelopdruk. De andere onderdelen van het uitvoeringsplan Bomen werken we uit in 2021.

Het opstellen van een uitvoeringsplan bomen op basis van de Beleidsnota bomen 2017-2020.

2.3

1

In 2020 zijn 141 bomen herplant (inboetbomen) die waren uitgevallen door een combinatie van droogte/conditie.

Opstellen plan voor herplant van bomen die de droge zomer van 2018 niet hebben overleefd. Groeiplaatsverbetering van bomen op risicolocaties gelet op droogte. Door klimaatverandering zullen de bomen in de toekomst met slechte en onvoldoende groeiruimte gaan uitvallen. Betreft vooral de bomen die in de bestrating staan in een groeiruimte met veel zand, waardoor weinig vocht vastgehouden kan worden.

2.4

3

Is uitgevoerd. Het is al zichtbaar dat de grasdruk afneemt. Vanaf 2021 hoeven we nog maar eenmaal per jaar te maaien en ruimen, waarbij we ± 20% kruiden laten staan.

Het maaibeheer voor de Rondwegwal aan de bebouwingszijde is zodanig dat er 2x per jaar wordt gemaaid en geruimd. Dit bevordert de biodiversiteit en levert een hogere beeldkwaliteit op omdat er meer diversiteit van beplanting ontstaat.

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01