Doelstellingen

Doelstelling 2: KRINGLOPEN: Houten wil een circulaire stad worden, waarin materiaalkringlopen gesloten zijn

Doelstelling 2

KRINGLOPEN: Houten wil een circulaire stad worden, waarin materiaalkringlopen gesloten zijn.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

2.1

De hoeveelheid restafval per bewoner per jaar (kg) (BBV)

Team Ruimtelijke Ontwikkeling

176

131

128

130

137

2.2

% Gescheiden huishoudelijk afval

Team UB

65,5%

74%

nnb

75%

74,5%

2.3

Aantal gestarte circulaire inkopen

Team Ruimtelijke Ontwikkeling / Bedrijfsvoering

3

3

nnb

3

nnb

Doel

Verklaring van afwijking

2.1

Door de coronamaatregelen zijn veel meer mensen vanaf maart 2020 thuis. Dat heeft geleid tot meer huishoudelijk afval. De hoeveelheid afval per inwoner steeg van 523 kg per inwoner in 2019 naar 557 kg per inwoner (+ 7%). Daardoor is er ook meer restafval. Maar de inwoners zijn hun afval in 2020 net zo goed blijven scheiden als in 2019.

Betrokkenheid verbonden partijen
De AVU (Afval Verwijdering Utrecht) werkt samen met en in opdracht van de Utrechtse gemeenten aan de verbetering van het milieu met betrekking tot afval. Daarbij wordt gestreefd naar het bereiken van een zo gunstig mogelijk effect, tegen zo laag mogelijke kosten. Namens de gemeenten zorgt de AVU voor transport, overslag, bewerking en verwerking van de grootste huishoudelijke afvalstromen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Door Covid19 is veel inzet gebruikt om de grote stroom bezoekers van de milieustraat in goede banen te leiden. Ook is er meer inzet ingehuurd om het aan huis laten ophalen van grofvuil mogelijk te houden.
  • Veel tijd is geïnvesteerd in het weer mogelijk te maken om oud papier op een veilige manier te blijven laten ophalen door de vrijwilligers van de stichtingen OPA Houten en OPA Schalkwijk.
  • De verwerking van een groot aantal afvalstromen van de milieustraat is aanbesteed.
  • Mede dankzij de inhuur van afvalcoaches, is de hoeveelheid afval die gedumpt wordt bij ondergrondse containers, afgenomen.
  • Er zijn twee “tuintjes” rond ondergrondse afvalcontainers geplaatst, om te kijken of dat helpt tegen het plaatsen van afval rond de containers.
  • Wij hebben een optie bij de nieuwe verwerker van het restafval, om het afval dat wij met ondergrondse containers inzamelen, te laten nascheiden. Dan hoeven de bewoners van appartementen niet meer zelf hun verpakkingen (PMD) te scheiden. Omdat er nog geen gegevens zijn van het milieurendement en de kosten en vergoedingen van deze optie, is de beslissing over wel of niet nascheiden doorgeschoven naar 2021.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

2.1

1

In verband met Covid19 is het actieplan doorgeschoven naar 2021. Inzet is om het actieplan samen met het bedrijfsleven te maken. De bedrijven hadden in 2020 andere dingen aan hun hoofd.

Een actieplan circulaire economie opstellen als onderdeel van het klimaatplan.

2.2

1

Er is nu nog onvoldoende verwerkingscapaciteit in Nederland. Naar verwachting kunnen “onze” luiers (op zijn vroegst) volgend jaar naar een luierverwerker afgevoerd worden.

De verwerking van luiers uitbreiden en verbeteren.

2.3

3

Door de Covid19 maatregelen is de capaciteit op het afvalscheidingsstation beperkt. De ruimte en doorstroming op het bordes is met enkele maatregelen sterk verbeterd. Sinds april is er een nieuw route voor grof snoeiafval. En in augustus is een aantal bovengrondse containers van het bordes naar het voorterrein van de milieustraat verplaatst (kleding, kringloop, Wecycle, luiers). Daardoor is op het bordes ruimte gecreëerd om auto’s te parkeren.

Onderzoek naar de mogelijkheden voor aanpassingen aan het afvalscheidingsstation, zowel fysiek als in dienstverlening, voor de steeds groter wordende stroom bezoekers en het toenemende aantal verschillende afvalstromen (zoals matrassen en/of tapijt).

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01