Doelstellingen

Doelstelling 2: Het netwerk van zorg en ondersteuning is zodanig getransformeerd, dat daarmee participatie en samenredzaamheid van inwoners wordt versterkt

Doelstelling 2

Het netwerk van zorg en ondersteuning is zodanig getransformeerd, dat daarmee participatie en samenredzaamheid van inwoners wordt versterkt.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

2.1

Participatie*

Monitor Sociale Kracht (score 1-10)

8,0

8,2

8,0

8,4

8,2

2.2

Demografische druk (de som van het aantal personen van 0 tot 20 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 20 tot 65 jaar) (%) (BBV)

WSJG

67,1%

68,1

69,1%

70%

70,4%

* De score voor participatie komt voort uit de vragen die te maken hebben met het hebben van betaald werk, het volgen van een opleiding, het verrichten van mantelzorg of vrijwilligerswerk en/of deelname aan het verenigingsleven.

Betrokkenheid verbonden partijen
Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Om het netwerk van zorg en ondersteuning verder te transformeren is er op diverse gebieden inzet geweest waardoor participatie en samenredzaamheid vergroot kon worden. Doordat wij meer inzicht krijgen in instroom, trajecten en kosten binnen de bestedingen van Jeugdhulp en Wmo, kunnen wij ook met samenwerkingspartners steeds beter de juiste gesprekken voeren over onze gezamenlijke ambities.

Versterken van mantelzorgers
In 2020 is op diverse manieren waardering gegeven aan mantelzorgers. Het steunpunt mantelzorg van Stichting 'van Houten&co' heeft ondersteuning geboden in de vorm van informatie, advies, lotgenotencontact en workshops. De mantelzorgmakelaar heeft daarnaast ondersteuning geboden bij praktische zaken en regelwerk.

Jaarlijks geven we onze mantelzorgers een blijk van waardering om ze te bedanken voor de informele zorg en ondersteuning die ze bieden aan een naaste. In 2020  was deze waardering nog essentiëler, aangezien er door corona meer druk kwam te liggen bij de mantelzorgers.  Voor de mantelzorgmarkt hebben we een corona-proof variant opgezet. In plaats van een markt waar de mantelzorgers naartoe konden komen om producten uit te kiezen en informatie op te halen, zijn we dit jaar naar de mantelzorgers toe gegaan. Opvallend is dat diverse mantelzorgers door een ander zijn opgegeven voor de waardering, iets dat de jaren hiervoor niet veel gebeurde. We zien een forse toename van het aantal mantelzorgers die hiervoor in aanmerking kwamen.

Verbinden van zorg aan wonen
In 2020 is in het licht van de Ruimtelijke Koers verder gewerkt aan het meer verbinden van wonen en zorg tussen het sociaal en ruimtelijk domein. Relevante trends en ontwikkelingen, ambities en huidig en benodigd aanbod voor wonen en zorg zijn in beeld gebracht. De belangrijkste ambitie vanuit het sociaal domein is het realiseren van een woonomgeving die stimuleert tot maatschappelijke deelname, beweging en ontmoeting en tot (langer of eerder) zelfstandig wonen van verschillende groepen inwoners. Het gaat onder andere  om ouderen, mensen met mobiliteitsbeperkingen, met psychosociale of psychische kwetsbaarheid en jongeren die uitstromen uit jeugdzorg met verblijf (zie ook deelprogramma Wmo en Jeugd en Onderwijs). Wij zien vanuit inwoners ook initiatieven voor gemeenschappelijk wonen ontstaan (zoals Knarrenhof en Bezield wonen) die in Houten een geschikte locatie hiervoor zoeken.

Lokale inzet op participatie
De ondersteuning van inwoners bij het vinden van werk is lokaal uitgevoerd door de Houtense Werktafel. De belangrijkste doelstelling van 2020 was het in beeld brengen van de verschillende klantgroepen. Inwoners met een bijstandsuitkering of inwoners met een hulpvraag bij het vinden van werk kregen een persoonlijk gesprek waarin hun situatie in beeld werd gebracht en werd gekeken naar de mogelijke stappen richting werk of participatie. Hiervoor werkte de Houtense Werktafel zo veel mogelijk samen met lokale werkgevers (zie ook Deelprogramma Werk).

Versterken inwonersinitiatieven
Het ondersteunen van Inwonersinitiatieven heeft het afgelopen jaar door de corona weinig dynamiek en groei laten zien. Samenwerken, samenkomen, activiteiten organiseren was niet of maar heel beperkt mogelijk. Wel hebben we steeds contact gehouden met bestaande inwonersinitiatieven, m.n. in relatie tot corona (on)mogelijkheden en de impact daarvan op hun netwerk. Voorbeelden hiervan zijn het project Sterke Buurten en Ons Fonds.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

2.1

3

Het  concept Uitvoeringsplan Sociale Koers 2021-2022 is eind 2020 aan partners voorgelegd..

Op basis van de Sociale Koers 2020-2023 stellen we samen met onze partners, de adviesraad sociaal domein en inwoners het uitvoeringsplan 2021 vast. Waarbij we inzichtelijk maken welke opgaven op ons afkomen in 2021 en welke dilemma’s er zijn.

2.2

1

Een digitaal slot is een alternatief voor de zogenaamde kluisjessleutel. Om praktijkervaring met digitale sloten op te doen is besloten tot een pilot in 2020. Helaas heeft de pilot geen succes opgeleverd. De kosten waren te hoog en het systeem sloot onvoldoende aan bij de wensen van ouderen en zorgaanbieders.

Uitvoeren van een pilot digitale sloten waarmee op een veilige manier toegang geregeld wordt voor thuiszorg, personenalarmering en planbare zorg bij met name ouderen.

2.3

3

Met het toepassen van het integrale afwegingskader is een start gemaakt. Aan de hand van de praktijk worden ervaringen gedeeld

Implementatie van het integrale afwegingskader met behulp waarvan we woonzorginitiatieven beoordelen (zie ook programma Ruimte).

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01