Doelstellingen

Doelstelling 1: Inwoners van Houten zijn duurzaam in staat zelfstandig te functioneren en regie te voeren over hun eigen huishouden

Doelstelling 1

Inwoners van Houten zijn duurzaam in staat zelfstandig te functioneren, regie te voeren over hun eigen huishouden en de weg (toegang) te vinden naar benodigde (preventieve) ondersteuning.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

1.1

Zelfredzaamheid*

Monitor Sociale Kracht

8,2

8,2

8,2

8,2

8,2

1.2

De inwoner weet waar hij/zij met zijn/haar hulpvraag moet zijn % (helemaal) mee eens

CEO Wmo / Jeugd

WMO:73% Jeugd:73%

Wmo:78% Jeugd: X**

Wmo: 83%   Jeugd: X**

Wmo:78% Jeugd:78%

Wmo: 83%****   Jeugd: X**

1.3

De inwoner ervaart snel geholpen te worden*** (%)

CEO Wmo / Jeugd

Wmo:66% Jeugd:63%

Wmo:69% Jeugd:X

Wmo:73% Jeugd:X

Wmo:68% Jeugd:68%

Wmo:73%**** Jeugd:X

* Is het vermogen van mensen om zichzelf te redden in het geval van de voortdurende veranderingen en gevolgen van een (chronische) ziekte of een tegenslag, op alle levensterreinen (score 1-10).

** Voor het cliëntervaringsonderzoek Jeugd is in 2020 een pilot uitgevoerd met een nieuw instrument "Evaringwijzer". Er zijn geen cijfers over alle clienten jeugd.

*** Dit kan zijn door zorgaanbieders en / of Sociaal Team.
**** Het cliëntervaringsonderzoek Wmo is in juli 2020 uitgevoerd en gaat over de dienstverlening juli 2019 tot juli 2020.

Betrokkenheid verbonden partijen
GGDrU is een belangrijke verbonden partij op het gebied van jeugd. Om de zorgvraag en het behandeltraject van een inwoner goed af te stemmen tussen verschillende zorgaanbieders waaronder de GGDrU maar ook huisartsen en Stichting Sociaal Team zijn verdere afspraken gemaakt over de onderlinge afstemming  in de z.g. Houtense route jeugd. De verschillende partners zijn hierdoor steeds vaker op de hoogte van elkaars betrokkenheid bij een cliënt. De voortgang wordt periodiek (elk kwartaal) gemonitord en besproken in een overleg waarin huisartsen, jeugdartsen (JGZ), Stichting  Sociaal Team en de gemeente vertegenwoordigd zijn. De deelnemende partijen zijn tevreden over de samenwerking. In deze overleggen, geïnitieerd vanuit de gemeente, komt ook
de samenwerking met de praktijkondersteuner huisarts (POH) aan bod.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Om de zelfredzaamheid van onze inwoners te vergroten zijn in 2020 de volgende acties uitgevoerd

Informeel netwerk en inwonersinitiatieven
Om de zelfredzaamheid van de inwoners te vergroten is het belangrijk dat de inwoner in zijn eigen omgeving beschikt over een informeel netwerk. De corona heeft in onze gemeente Houten er toe geleid dat nieuwe initiatieven zijn ontstaan ter ondersteuning van de inwoners. Zo is de groep vrijwilligers (vanuit de kerk) "Houten voor Houten" ontstaan. De groep heeft onder meer (praktische) ondersteuning geboden aan inwoners die in quarantaine moesten. In de coronaperiode is ook meer beroep gedaan op Buurtgezinnen en zijn meer gezinnen aan elkaar gekoppeld om elkaar te steunen.
.
Lichte ondersteuning
In 2020 heeft Sociaal Team Houten en het CJG zich gericht op laagdrempelige verwijzing of directe ondersteuning bij enkelvoudige vragen. Dit hebben ze samen opgepakt met diverse partners in het voorliggende veld en het onderwijs. Om inwoners tijdens de corona extra te wijzen op welke ondersteuning mogelijk was, zijn er nieuwsberichten, flyers en webinars aangeboden. Naast inzet op preventie en afschalen heeft Stichting Sociaal Team Houten ook grote inzet gepleegd op de maatregelen voor de kostenbeheersing. Bijvoorbeeld het implementeren van coördinatie van zorg en monitoring duurste gezinnen.

Op Koers
Op het gebied van multiproblematiek is in 2020 met het project Op Koers verder gewerkt aan het verstevigen van de basis van inwoners binnen het reguliere leven en op het gebied van werk. Hierbij blijkt dat ondersteuning bij het oplossen van meervoudige problemen in het normale leven essentieel is voordat inwoners een stap kunnen zetten richting werk. Een aantal mensen is op deze wijze echt verder geholpen (zie ook Deelprogramma Werk).

Houten werkt samen!
Vanuit het project verbinding informele en formele zorg is in 2020 het platform "Houten werkt samen!" opgericht. Aan dit platform nemen deel informele zorgpartijen, verwijzers, onderwijs, zorgaanbieders, welzijn. Het platform heeft als doel kennis delen, casuïstiek bespreken en samenwerking te intensiveren.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

1.1

1

Bij de tweede bestuursrapportage is de bezuinigingsopdracht voor jeugd en Wmo bijgesteld. De bijgestelde bezuinigingsopdracht is op de betreffende actiepunten weliswaar gerealiseerd, maar op andere onderdelen zijn de werkelijke kosten aanzienlijk hoger uitgevallen dan de begrote bedragen, zodat er per saldo voor de jeugd en Wmo sprake is van een overschrijding ten opzichte van de begrote bedragen.

Uitvoering en monitoring van een pakket aan maatregelen gericht op kostenbeheersing jeugd en Wmo.

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01