Doelstellingen

Doelstelling 2: Ondersteuning gericht op jeugdigen en hun ouders is effectief en efficiënt

Doelstelling 2

Ondersteuning gericht op jeugdigen en hun ouders is effectief en efficiënt, aansluitend op de leefwereld van de doelgroep en zo licht als kan / zo zwaar als nodig is.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

2.1

Aantal jeugdigen residentiële jeugdhulp: Residentiële instelling*

Regionale backoffice

58

40**

35

48

37

2.2

Aantal jeugdigen residentiële jeugdhulp: Pleegzorg / gezinshuizen***

Regionale backoffice

X

65****

73

70

72

2.3

Jongeren (tot 18 jaar) met jeugdhulp (%) (BBV)

CBS

9,9%

9,9%

10,1%

8,6%

nnb

2.4

Jongeren (tot 18 jaar) met jeugdbescherming (%) (BBV)

CBS

0,7%

0,7 %

0,8 %

0,7%

nnb

2.5

Jongeren (van 12 jaar tot 23 jaar) jeugdreclassering (%) (BBV)

CBS

0,2%

0,3%

0,3 %

0,2%

nnb

2.6

Ik kan de hulp krijgen die ik nodig heb (jongeren) (vaak/altijd) (%)

CEO Jeugd

78%

X

X

78%

X******

* Tot en met 2017 is residentiel verblijf en verblijf in de vorm van gezinsvormen (pleegzorg en gezinshuizen) nog onder dezelfde noemer geregistreerd. We hebben er toen voor gekozen om handmatig de plaatsingen binnen een instelling uit te halen.
** Peildatum januari 2019 over 2018.

*** Vanaf 2018
**** Peildatum 1 juni 2019 over 2018

***** Over 2020 zijn geen cijfers bekend omdat er voor de jeugd in 2020 alleen een pilot is uitgevoerd voor het clienttevredenheidsonderzoek. Dit onderzoek gaf op dit onderdeel te weinig informatie

Doel

Verklaring van afwijking

2.1

De daling ten opzichte van de begroting wordt veroorzaakt doordat meer is ingezet op goedkopere alternatieven zoals pleeggezinnen en gezinstehuizen

Betrokkenheid verbonden partijen

De GGDrU is op dit onderdeel onze verbonden partij.
Vanwege de COVID-19 pandemie en de (eerste) lockdown is het consultatiebureau van de GGrU korte tijd gesloten geweest. Wel is te allen tijde contact gehouden met alle ouders om te vernemen hoe het gaat met de ontwikkeling van hun kind(eren) en kon men digitaal en telefonisch terecht voor advies en ondersteuning. Het Rijksvaccinatieprogramma is doorgegaan, soms in andere volgorde dan voorheen stond gepland. In het voorjaar voerde GGDrU de meningokokken ACWY campagne uit. In het najaar 2020 volgden de DTP-vaccinaties, de extra HPV campagne voor 15/16-jarigen en maternale kinkhoest vaccinaties. Gezamenlijk is er veel aandacht geweest voor kwetsbare situaties bij gezinnen en kinderen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij hebben in 2020 verdere invulling gegeven aan onze ambitie om jeugdhulp meer passend en meer nabij in te zetten. We willen de hulp beschikbaar houden voor hen die het echt nodig hebben en zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig ondersteuning bieden en/of indiceren.

POH GGZ jeugd
Voor jeugdhulp is niet alleen de gemeente een belangrijke verwijzer, maar ook andere partijen, zoals de huisartsen. We hebben in 2020 praktijkondersteuners jeugd-GGZ (POH-GGZ Jeugd) gepositioneerd in drie grote huisartsenpraktijken. De POH-GGZ Jeugd zorgen ervoor dat jeugdigen met een hulpvraag snel en laagdrempelig geholpen worden in een vertrouwde omgeving. Zo kunnen zij (de noodzaak tot) zwaardere zorg voorkomen. Doordat er minder verwijzingen nodig zijn naar jeugd-GGZ, draagt de inzet van de POH-GGZ Jeugd ook bij aan het beter beheersbaar houden van de kosten voor jeugdhulp.

Afbouw jeugdhulp verblijf
Naast nabije passende hulp voor kinderen die bij de huisarts hun hulpvraag stellen, zijn we in 2020 ook (regionaal) bezig geweest met de opdracht afbouw jeugdhulp met verblijf. We willen meer kinderen in  gezinsachtige settings opvangen en/of uithuisplaatsing voorkomen. Daartoe hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt met pleegzorg- en gezinshuisaanbieders, in combinatie met voorliggende initiatieven zoals Buurtgezinnen, Handje Helpen, meeleefgezinnen. In april 2020 is expertiseteam YEPH gestart; dit bovenregionaal ingekochte samenwerkingsverband van onder andere gesloten jeugdzorg stelt hiermee expertise beschikbaar aan de lokale teams en SAVE om plaatsing te voorkomen. Daarnaast hebben wij alle jeugdigen die hier verblijven geanalyseerd en hebben wij een plan gemaakt om goede uitstroom te versnellen. In het Lerend Netwerk Zorg voor Jeugd komen kennis en ervaring samen en werken we samen met het Regionaal Omdenk- en Expertteam Lekstroom (ROEL) aan doorbraken in gevallen waar niet één zorgaanbieder het passende aanbod heeft. In 2020 hebben wij meer gebruik kunnen maken van onder andere Buurtgezinnen. De bereidheid van Houtense inwoners om steungezin te zijn of een kamer te verhuren aan een jeugdige vanuit de jeugdzorg (Kamers met Aandacht) is sterk aanwezig. Ook is in 2020 gestart met de bouw en ontwikkeling van het gezinshuis de Grote Geer.

Duurzame partnerrelaties
Op het gebied van passende zorg met betrekking tot complexe scheidingen en samengestelde gezinnen zijn wij in 2020 als gemeente aangehaakt bij het initiatief 'Ouders voor Elkaar'. Ouders die een scheiding hebben doorgemaakt ondersteunen, onder specialistische begeleiding, andere ouders die net aan het begin van dit proces staan. Ook is er aandacht voor samengestelde gezinnen. Daarnaast bieden we aanstaande ouders vanaf 2020 de online cursus 'OudersInc'. Jonge ouders uit Houten krijgen een online cursus aangeboden (via het consultatiebureau, CJG en andere signaleerders) zodat zij goed zijn voorbereid op het ouderschap en weten om te gaan met de situaties die hierbij komen kijken. Zo leren zij omgaan met lastige situaties in de opvoeding, in de relatiesfeer en met financiële vraagstukken. CJG is in 2020 zelf geschoold in KIES-trainingen en heeft dit meerdere malen ingezet. Daarnaast is dit onderwerp meerdere malen aan bod gekomen in webinars en kenniscafe's.

Continuïteit van zorg
Vanuit de regionale opdracht 18-/18+ is verkend hoe groot deze doelgroep is en welke behoefte deze groep heeft. Bij professionals die contact hebben met deze jongeren wordt ingezet op deskundigheidsbevordering en aandacht voor de Big 5 (support, wonen, school&werk, inkomen en welzijn) en het toekomstgericht werken (met o.a. een perspectiefplan). Dit wordt meegenomen in werkwijze van onder meer het Sociaal Team Houten en binnen het project Op Koers. Om dit onderdeel te laten zijn ook van hulpverleningstrajecten bij zorgaanbieders wordt dit ook vastgelegd in de nieuwe inkoopstrategie. In 2021 werken we verder aan informatievoorziening voor 18-jarigen in Houten (o.a. in de vorm van een brief voor 18-jarigen, website, online webinar).

Preventie
Meer aandacht voor preventie en het voorveld optimaal benutten is een doel binnen verschillende overleggen en platforms. In het netwerk "Houten werkt samen" worden alle sectoren binnen Houten (formeel en informeel) aan elkaar gekoppeld en wordt kennis en ervaring uitgewisseld. In coronatijd is gebleken dat Houten een enorme hoeveelheid aan ondersteuning kent in het voorliggende veld. Sommige zijn verder tot bloei gekomen en nieuwe initiatieven zijn ontstaan (o.a. Houten voor Houten). Wij hebben extra aandacht geschonken aan informatievoorziening aan inwoners, ouders en kinderen. In de vorm van webinars, flyers, emails en informatiepagina's in het Groentje is veel aandacht geweest voor; "Waar kan ik laagdrempelig terecht wanneer ik hulp nodig heb?"  De aanvragen bij CJG en Buurtgezinnen zijn in deze periode toegenomen. Hierbij is naast opvoedondersteuning en hulp bij psychische klachten ook veel aandacht geweest voor vragen rondom financiële problemen. Om zicht te krijgen op het feit of wij hiermee alle doelgroepen bereiken hebben we veel geïnvesteerd in het spreken van alle samenwerkingspartners. In diverse (inmiddels structurele) overleggen en platforms hebben wij meerdere malen geconstateerd dat wij in Houten korte lijnen hebben met de kwetsbare inwoners en dat partijen hierin allen heel actief opereren en ook aan de bel trekken wanneer dit nodig is. Voor diverse doelgroepen zijn uitzonderingen gemaakt tijdens de lockdown zodat ondersteuning mogelijk bleef (noodopvang, jongerenwerk, dagbesteding etc.).

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

2.1

3

De opdrachten 18-/18+ en afbouw jeugdhulp met verblijf zijn afgerond. Diverse activiteiten zijn opgestart; kamers met aandacht, samenwerking pleegzorgaanbieders/ gezinshuizen, start YEPH. Diverse zaken worden meegenomen in nieuwe werkwijzes, de inkoop 2022 (o.a. toekomstgericht werken, perspectiefplan) en in het Lerend netwerk Zorg voor Jeugd. Samen met lokale teams, SAVE en het regionaal omdenk- en expertteam (ROEL) wordt een integrale werkwijze ontwikkeld voor complexe problematiek (o.a. met doorbraakmethode IPW). Dit platform werkt vanuit en met de uitvoering aan verbeteringen in processen en hulpverleningstrajecten.

We werken binnen het transformatiefonds aan twee opdrachten; afbouw jeugdhulp verblijf en 18-/18+. Hierbinnen zullen er diverse pilots worden uitgevoerd om het zorglandschap jeugd verder te transformeren.

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01