Doelstellingen

Doelstelling 3: De veiligheidsketen voor de jeugd is zo laagdrempelig mogelijk, maar zo zwaar als nodig georganiseerd

Doelstelling 3

De veiligheidsketen voor de jeugd is zo laagdrempelig mogelijk, maar zo zwaar als nodig georganiseerd.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

3.1

Jongeren (12 t/m 21 jarigen) met een delict voor de rechter (%) (BBV)

WSJG

0%

1%

1%

0,75%

nnb

3.2

Verwijzingen Halt: aantal per 10.000 jongeren 12 - 18 jaar (BBV)

Bureau Halt / WSJG

108

63

67

80

90

Betrokkenheid verbonden partijen
Als verbonden partij heeft de GGDrU in 2020 in opdracht van ons gewerkt aan de Verwijsindex. Dit om de s amenwerking en afstemming met professionals die betrokken zijn bij een kind of jongere te verbeteren en daarmee ondersteuning of begeleiding te optimaliseren. De GGDrU beheert actief de Verwijsindex, geeft trainingen en beheert een dashboard. De gemeentelijke coördinatie van de Verwijsindex ligt bij de coördinator van het CJG.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij werken aan voldoende aandacht voor veiligheid voor kinderen. Wij hebben hierin een aanjaagrol. In 2020 hebben wij op gebied van veiligheid van kinderen het volgende gedaan:

Aandachtsfunctionarissen veiligheid
Medewerkers van in het Sociaal Team Houten, het CJG, GGD, maar ook scholen hebben specifieke aandachtsfunctionarissen veiligheid die weten hoe geacteerd moet worden in geval van onveiligheid. Waar nodig kunnen zij hun expertise delen met hun collega’s binnen hun organisatie zodat op de juiste en adequate wijze gehandeld wordt. In 2020 zijn twee netwerkbijeenkomsten  georganiseerd voor aandachtsfunctionarissen met 24 deelnemers. In de week tegen mishandeling (16-22 november) is nader aandacht gevraagd voor financiële uitbuiting en kindermishandeling. Om hierbij ook inwoners van Houten te betrekken, hebben we de expositie Zie# georganiseerd, samen met ketenpartners en (ervaringsdeskundige) inwoners van Houten. De meeste aandachtsfunctionarissen in Houten kennen elkaar en hebben onderling contact en overleg wanneer er zorgen zijn over de veiligheid in een gezins(systeem). In verband met de corona hebben we extra aandacht gehad voor (een eventuele toename van) zorgmeldingen bij Veilig Thuis. Enerzijds hebben we ketenpartners gevraagd om ook eventueel een melding bij Veilig Thuis te doen wanneer gezinnen of kinderen tijdens lockdown-periode uit het zicht dreig(d)en te raken. Anderzijds hebben we eventuele stijgingen samen met het Veiligheidsteam en Sociaal Team Houten goed in de gaten gehouden en geacteerd op de signalen die hieruit naar voren kwamen.

Verwijsindex
De Verwijsindex is een systeem waarin professionals een signaal kunnen afgeven om hun betrokkenheid aan te geven bij een jeugdige. Het doel van de Verwijsindex is om betrokken professionals met elkaar in contact te brengen om samen met ouders/ jeugdige de best passende ondersteuning/begeleiding te bieden. In 2020 hebben we via onder meer CJG en GGDrU ingezet op  kennisdeling en het aansluiten van nieuwe partijen bij de Verwijsindex. Het aantal meldingen in de Verwijsindex is in 2020 toegenomen. Zie de cijfers in de prestatie-indicatoren.  

Lokaal overleg
In het Jeugd en veiligheidsoverleg komen partners rondom zorg en veiligheid regelmatig bij elkaar om zorgen en signalen te delen. In 2020 heeft dit overleg veelal in het teken gestaan van de jongeren(overlast). Er is veel ingezet op korte lijnen met de lokale partners (o.a. Jongerenwerk, Shine, sportverenigingen) en het organiseren van jongerenparticipatie (online gesprekken, extra activiteiten).
Voor ouders en gezinnen is veel inzet gepleegd op informatieverstrekking over waar men terecht zou kunnen voor hulp. Dit om te voorkomen dat stress in gezinnen verder zou kunnen oplopen en om ondersteuning te bieden op velerlei terrein in verband met corona (praktisch, sociaal-emotioneel, financieel).  

Regionale visie
Regionaal is in 2020 gewerkt aan een nieuwe Regiovisie rondom kindermishandeling en huiselijk geweld. In 2021 zal deze verder regionaal en lokaal worden uitgewerkt in een uitvoeringsplan.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

3.1

Aantal registraties in verwijsindex*

Jaarverslag verwijsindex

331

450

515

805

878

1

3.2

Aantal registraties Veilig Thuis in verwijsindex

Jaarcijfers verwijsindex

195

325

317

375

477

1

3.3

Unieke cliënten**

Jaarcijfers verwijsindex

350

490

441

500

471

3

3.4

Aantal matches (tussen instanties) in verwijsindex***

Jaarverslag verwijsindex

561

757

360

780

307

1

* Deze cijfers betreffen nu vanaf 2017 ook de meldingen van zorgaanbieders / instanties buiten Houten die Houtense inwoners registreren. Daarbij hebben we de registraties van Veilig Thuis apart vermeld.

** Unieke cliënten zijn totalen over alle instanties die registreren met betrekking tot inwoners van Houten en het totale aantal registraties van Veilig Thuis.

*** Een unieke cliënt kan meerdere matches hebben. Hierdoor kan het aantal matches hoger zijn dan het aantal unieke cliënten.

Doel

Verklaring van afwijking

3.1

Het instrument van verwijsindex, waarbij meldingen worden gedaan indien er bezorgdheid is om het welbevinden van een kind, is in 2020 volop onder de aandacht gebracht.  Daardoor wisten meer organisaties de weg te vinden naar de verwijsindex. Een toename van het aantal registraties betekent dat er meer zorgen ten aanzien van veiligheid van kinderen zijn gemeld.  Toename kan betekenen dat er meer partijen aangesloten zijn en gebruik maken van dit instrument. Toename kan ook betekenen dat er meer zorgen zijn, o.a. wellicht vanwege effecten corona (meer mensen thuis bij elkaar, iedereen is thuis dus neemt meer waar m.b.t. buren(overlast), meer signalen van huiselijk geweld).

3.2

Idem 3.1, meer organisaties maken gebruik van de verwijsindex

3.3

Idem 3.1. de stijging ten opzichte van 2019 is grotendeels te verklaren doordat meer organisaties gebruik maken van de verwijsindex.

3.4

Een cliënt  kan aangemeld worden door één organisatie of door meerdere organisaties. In het laatste geval spreken we van een match. Ondanks de stijging van het aantal registraties is het aantal matches tussen de verschillende meldende instanties niet gestegen maar juist afgenomen. Dit betekent dat minder meldingen zijn gedaan vanuit meerdere verschillende organisaties over dezelfde cliënt

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

3.1

1

Er zijn dit jaar geen nieuwe trainingen gegeven. Deels was het animo laag, anderzijds geven scholen ook aan dat zij zelf opleiden. De netwerkbijeenkomsten hebben wel plaatsgevonden en een training is voor 2021 gepland.

We organiseren vanuit de gemeente tenminste 1 nieuwe training voor het opleiden van nieuwe aandachtsfunctionarissen uit alle werkvelden (welzijn, jongerenwerk, kinderopvang, onderwijs (PO en VO), CJG, sociaal team, leerplicht, etc).

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01