Doelstellingen

Doelstelling 1: Houtenaren hebben een gezonde leefstijl, zijn zich bewust van de invloed die zij kunnen hebben op hun gezondheid en worden gestimuleerd om deze verantwoordelijkheid zelf te nemen

Doelstelling 1

Houtenaren hebben een gezonde leefstijl, zijn zich bewust van de invloed die zij kunnen hebben op hun gezondheid en worden gestimuleerd om deze verantwoordelijkheid zelf te nemen waardoor ze beter toegerust zijn om de uitdagingen van het leven te hanteren en daar zelf de regie over te voeren.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

1.1

Mate van eenzaamheid*

Monitor Sociale Kracht

8,3

8,4

8,6

8,4

8,1

1.2

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 2-3 jarigen (%)**

GGDrU

7%

7%

7%

7%

nnb

1.3

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 5-6 jarigen (%)**

GGDrU

6%

6%

7%

6%

nnb

1.4

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 10-11 jarigen (%)**

GGDrU

10%

nnb

11%

10%

nnb

1.5

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 13-14 jarigen (%)**

GGDrU

11%

10%

9%

10%

nnb

1.6

Inwoners die (bijna) geen problemen ervaren met psychische gezondheid (%)

Monitor Sociale Kracht

86%

86%

88%

84%

88%

1.7

Inwoners die (bijna) geen problemen ervaren met lichamelijke gezondheid (%)

Monitor Sociale Kracht

78%

78%

77%

74%

77%

* Hoe hoger het getal (1-10), hoe minder eenzaamheid.

** De overgewicht cijfers zijn het gemiddelde van twee schooljaren. Het cijfer voor 2019 is het gemiddelde van de schooljaren 2018/2019 en 2019/2020. Voor 2020 is nog geen cijfer bekend.

Betrokkenheid verbonden partijen
Verbonden partij GGDrUDe GGDrU levert een bijdrage aan het bevorderen van een gezonde bevolking door middel van onderzoek, advies en ondersteuning. In samenwerking met gemeenten werkt de GGDrU aan thema’s als alcohol, drugs, roken, weerbaarheid, overgewicht, bewegen, voeding, seksuele ontwikkeling, eenzaamheid en depressie. Samen met andere partijen zoals gezondheidszorgorganisaties, scholen en sportorganisaties, investeert de GGDrU in preventie. De GGDrU brengt de gezondheidssituatie van wijken en buurten in kaart en adviseert gemeenten over een effectieve integrale aanpak. Daarnaast heeft de GGDrU een uitvoeringsprogramma, waarin zij o.a.:

  • preventieprogramma’s- en projecten coördineert
  • verbindingen legt tussen partijen op het terrein van gezondheidsbevordering
  • scholen adviseert en ondersteunt

De afgelopen jaren is de aanbesteding en implementatie van een nieuw digitaal dossier jeugdgezondheidszorg (DDJGZ) een belangrijk opgave geweest binnen de GGDrU.
Dit nieuwe dossier, genaamd GGiD (in 2019 in gebruik genomen) stelt de GGDrU in staat efficiënter te werken en haar werkwijze beter af te stemmen op de wensen en behoeften van ouders, kinderen en jongeren.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Onderstaand een opsomming van acties die wij in 2020 hebben gedaan om de gezonde leeftijd van onze inwoners te bevorderen.

Leefstijlakkoord Healthy Houten
Samen met 35 partners hebben wij in 2020 het leefstijlakkoord Healthy Houten opgesteld waarin 15 acties zijn geformuleerd om de leefstijl van inwoners te verbeteren. We werken aan een community om overgewicht tegen te gaan, te stoppen met roken en een gezonde relatie met alcohol te krijgen en eenzaamheid tegen te gaan.

Integrale aanpak jongeren op gezond gewicht
In 2020 hebben wij met het project jongeren op gezond gewicht (JOGG) ingezet op gezond eten en bewegen door de jeugd. Na een evaluatie hebben wij besloten het project onderdeel te laten zijn van het Sportakkoord en het Leefstijlakkoord. Door een integrale aanpak hopen wij tot meer resultaat te komen.

Watertappunt op schoolpleinen
In 2020 hebben twee basisscholen een watertappunt geplaatst op het schoolplein.

Gezonde sportvereniging
In 2020 hebben wij een start gemaakt met het rookvrij maken van sportcomplexen. Doordat de sportkantine het grootste deel van het jaar dicht waren door corona hebben we geen aandacht kunnen besteden aan het doorschenken bij dronkenschap. Dit pakken we in 2021 op tijdens de gastheergesprekken zodra de kantines weer open zijn

Verminderen van eenzaamheid
Houten is aangesloten bij de coalitie "Eén tegen eenzaamheid". Als onderdeel van het Leefstijlakkoord hebben wij in 2020 op verschillende manieren aandacht besteed aan het verminderen van eenzaamheid. Op sociale media en Houtens Nieuws is aandacht geschonken aan verschillende soorten van eenzaamheid en is een portret gemaakt van een echtpaar over leven met dementie en eenzaamheid. Vanuit welzijnsorganisatie Van Houten&co is rechtstreeks contact gelegd met mensen in het centrum door van deur tot deur aan te bellen. Verder heeft het project de Vlinder bijgedragen aan actieve participatie.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2017

2018

2019

2020

1.1

Verwijzing van EMC (eerstelijns medische centra) naar welzijnsconsulent (Welzijn voor Elkaar)

van Houten&Co

110

105

93

110

46

1

Doel

Verklaring van afwijking

1.1

De verwijzingen vanuit de huisartsenpraktijk naar de welzijnsconsulent betreft inwoners waarvan de huisarts vermoed dat er geen medische klachten schuilen achter hun  consult, maar vragen rond zingeving of eenzaamheid. Door de corona  kwamen deze inwoners in het afgelopen jaar veel minder bij de huisarts.

Doel

Omschrijving prestatie 2020

Voortgang

Toelichting

1.1

1

niet gerealiseerd als gevolg van corona .

Ten minste 2 trainingen aanbieden aan vrijwilligers en/of professionals zoals baliemedewerkers, winkelpersoneel of hulpverleners om de kennis over dementie en hoe hiermee om te gaan te vergroten.

1.2

1

Door Corona zijn kantines bijna geheel in 2020 gesloten geweest. Bovendien zijn sportverenigingen druk met het opnieuw vormgeven van hun aanbod (in coronatijd).

Ten minste 8 gastheergesprekken per jaar met verenigingen en horeca over verantwoord alcohol schenken.

1.3

1

Als gevolg van corona slechts gedeeltelijk gerealiseerd

In samenwerking met Zorg in Houten, Zorgspectrum, Sportpunt en van Houten&co zorgen dat minimaal 2 maal per jaar een preventieve in balanstraining start waarbij toeleiding naar regulier beweegaanbod het doel is (follow-up DuurSaam).

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2021 08:07:04 met de export van 06/17/2021 14:43:01